Weet wat je eet

de trend van nu

De trend van nu

Er is tegenwoordig een trend ontstaan binnen de food culture die vroeger nooit op had kunnen komen. Op Cirkle.be noemen we het weet wat je eet. Het gaat erom dat we willen weten waar de ingrediënten vandaan komen en wat er precies in ons eten zit. Dit kun je enorm overdrijven door van alle ingrediënten op de verpakking te bekijken wat erin zit, maar we willen deze trend niet ridiculiseren. Het is namelijk een goede ontwikkeling. We zijn kritisch geworden, we willen bewuste keuzes maken voor ons eigen lichaam en voor de wereld waar we in leven.

Waarom had dit vroeger nooit gekund?

Vroeger was dit ondenkbaar. Iedereen wist namelijk precies waar de ingrediënten vandaan kwamen. Tot het moment dat de internationale wereldhandel echt groot opgezet werd (14-15de eeuw), kwamen alle producten die voor het eten gebruikt werden immers altijd uit de nabije omgeving.
Ook op het moment dat de wereldhandel de markt overnam, hadden mensen een goed idee over waar het eten vandaan kwam en hoe het geproduceerd werd. Maar recent is dit compleet verandert. De voedselindustrie heeft keuzes moeten maken die zij zelf onvermijdelijk noemt en waar steeds meer consumenten tegen in opstand komen omdat het zo niet kan.

Hoe verandert deze trend de wereld?

Het gaat niet om het achterhalen van de exacte ingrediënten: het gaat om de herkomst van bepaalde producten. Zoals scharreleieren die gelegd zijn door scharrelende kippen die een goed leven hebben. Of vlees van een dier dat vrij kon grazen op de weilanden. In de voedselindustrie is het probleem van schaalbaarheid namelijk aangepakt op een manier die zorgt voor dierenleed. Opeengestapelde kippen, varkens en koeien die zijlings in de stallen staan en alleen maar volgestopt worden zodat zij geslacht kunnen worden en veel vlees opleveren. Dat kan niet langer. Nu wij als consumenten weten dat het verkeerd is, moeten we er iets aan doen. Je kunt dan kiezen voor vegetarisme of veganisme, of het maken van bewuste keuzes wanneer je in de supermarkt staat.

Welke aanpak je kiest, dat staat je volledig vrij. We gaan je niet vertellen wat je moet doen, we willen alleen meer bewustzijn creëren door het eens aan te halen op deze pagina. Bewust eten kan de wereld namelijk veranderen omdat de producenten van voedsel gedwongen worden om na te denken over hun keuzes. Tegelijkertijd zouden wij na moeten denken over onze keuzes. Wanneer we elke dag vlees en kip willen eten, dan vragen we er in feite zelf om. Daarom is het goed om eens te kijken naar de manier waarop flexitariërs eten. Zij laten het vlees niet altijd staan, maar kiezen bepaalde dagen waarop zij geen vlees, vis of gevogelte eten.

Geloof ons: er zijn genoeg manieren om alsnog een lekkere maaltijd op tafel te zetten zonder direct het idee te hebben dat er iets op tafel mist. Zeker het overwegen waard wanneer je wilt weten wat je eet én iets goeds wilt doen voor de wereld waar we in leven.