Kookprogramma’s

maken geen koks

Het aantal kookprogramma’s lijkt eindelijk weer een beetje af te nemen. Dat werd tijd, want een lange periode was het kookgeweld op de televisie niet meer te missen. Nationale en internationale wedstrijden, cursussen, handleidingen en tv-koks streden om de kijkers. Allemaal leuk en aardig, maar koks maak je er niet mee. Hoewel veel mensen inspiratie hebben gevonden door het kijken naar de programma’s, hebben de meeste mensen gewoon achter de televisie gezeten met een broodje of een pizza.

Kookprogramma’s maken geen koks omdat zij er niet voor gemaakt zijn. Het is entertainment, zeker wanneer je de Amerikaanse varianten ziet.

Eerder een soap dan een kookprogramma

Tijdens het kijken van een kookprogramma hebben mensen voorkeur voor bepaalde deelnemers, volgen of bekritiseren de jury en kijken graag naar de finales. Uiteraard zijn de gerechten leuk om te bekijken, maar door het knippen in de afleveringen is vaak onduidelijk wat er nou precies gedaan is. Probeer gewoon eens een van de gerechten na te maken die tijdens de afleveringen gemaakt worden. Het lukt je niet of nauwelijks, tenzij je op zoek gaat naar het recept.

Met recepten word je wél een kok. Je weet wat de mogelijkheden zijn, je bekijkt opties en leert smaken herkennen. Maar een goede kok word je niet met recepten. Een goede kok word je door gerechten te proeven, verschillende combinaties te proberen en te zien wat er gebeurt wanneer je een bepaalde handeling uitvoert. Het namaken van gerechten kan namelijk iedereen: het uitvinden van nieuwe klassiekers is iets heel anders. Dat is voorbehouden aan mensen die experimenteren. Niet door kookprogramma’s te kijken.

Werkt het als inspiratie?

Kookprogrammas zijn een goede manier om inspiratie op te doen. Niet door te kijken naar de gerechten zelf, maar door te kijken naar de ingrediënten die gebruikt worden. Zeker bij vreemde uitdagingen (mystery boxes bijvoorbeeld) zie je producten langskomen die je niet eerder in de keuken gezien hebt. Op dat moment is het goed om even pen en papier te pakken. Nieuwe ingrediënten leiden namelijk altijd tot nieuwe gerechten en dat is het moment waarop je iets legendarisch kunt maken.

Inspiratie halen uit de kritieken van de juryleden raden we overigens sterk af, ongeacht welk kookprogramma je nu in je hoofd hebt. Hoe groot deze namen ook zijn smaak is en blijft persoonlijk. Wat Gordon lekker vindt, kun jij compleet afschuwelijk vinden.

Koken is durven!

Wanneer het gaat om de grote koks en hun loopbaan, dan hebben zij een gemeenschappelijke noemer: alle koks hebben ooit op het punt gestaan waarop zij besloten hebben om all-in te gaan. Experimenteren, wagen, proberen en falen om vervolgens aanpassingen te doen en het traject nog eens te doorlopen.
Koken is durven en wanneer dat betekent dat je in ieder geval brood en eieren in huis moet halen als een back-up, dan is dat een kleine prijs voor eindelijk echt aan de slag te kunnen gaan in de keuken zodat jij gerechten neerzet waar je familie, vrienden en buren over een aantal jaar nog steeds over praten. Want dán ben je een goede kok.