Streekproducten

maken eten beter

Ontwikkeling

Een ontwikkeling die een aantal jaren geleden begonnen is en waar nog steeds veel mensen mee aan het werk gaan, is het gebruiken van streekproducten. Producten uit de eigen omgeving en ingrediënten die horen bij het seizoen.
Het waren de betere restaurants die hiermee begonnen en die direct zagen dat het succes had. Niet alleen omdat het een betere smaak geeft, maar ook omdat het herkenbaar is en goed is voor het milieu, de omgeving en de gasten. Heb je zelf nog niets gedaan met streekproducten en vraag je je af waarom dit zo interessant is? Dan heb je hier de antwoorden!

Het smaakt beter

Streekproducten die in het seizoen zijn, dat zijn de ingrediënten die vers in de gerechten verwerkt worden. Zoals paddenstoelen die in de herfst groeien. Zij hoeven niet ingevroren te worden, worden niet over lange afstanden vervoerd en kunnen gewoon direct gebruikt worden wanneer zij nodig zijn. Hoe verser producten zijn, hoe beter de smaak naar voren komt. Dan hebben we het over de échte smaak van de ingrediënten. Je komt er namelijk al snel achter dat paddenstoelen een veel vollere smaak hebben dan je dacht en dat er veel meer te doen is met groente wanneer de smaak wel bewaard blijft.

Het is beter voor het milieu

Transporten zijn noodzakelijk. Ze belasten het milieu zwaar, maar we kunnen niet zonder. Wanneer je kiest voor streekproducten, dan verdwijnt het transport niet spontaan. Er is echter wel minder vervoer nodig om de producten bij de consument te krijgen. Ook is het beter voor de uitstoot en de dieren zelf. Tot slot is het ook nog eens beter voor jou zelf. Wanneer je kiest voor streekproducten, dan weet je wat je eet en je weet zeker dat het kwalitatief sterker is dan massaproductie.

Lokale producenten met aandacht voor kwaliteit

Scharreleieren van de boer om de hoek. Melk die direct van de koe komt. Honing gemaakt door een lokale imker. Het zijn slechts een paar voorbeelden uit de lange lijst met mogelijkheden die je hebt wanneer het gaat om streekproducten. Deze producenten maken de ingrediënten niet voor de massa. Zij hebben aandacht voor de smaak, de processen en de dieren die erbij betrokken zijn. Deze extra aandacht proef je terug. Heb je ooit een ei van een kip geproefd die gewoon groente, gras en zonlicht krijgt? Dan eet je nooit meer de eieren uit de legbatterij, want die verbleken hierbij.

Kies jij al voor streekproducten?

Streekproducten zijn een sterke keuze, zeker wanneer je bij het kiezen ook nog eens rekening houdt met het seizoen. Door bewuster te kiezen zet je veel meer smaak op tafel. Betere smaak, smaak die minder belastend is voor het milieu en producten die de lokale producenten en boeren helpen om hiermee door te blijven gaan. Daar heb je geen restaurant voor nodig. Ook wanneer je alleen woont en lekker wilt kunnen koken, ook dan zijn streekproducten een geweldige keuze met hart voor eten, dieren en jezelf. En alleen dat maakt het de moeite al waard.